اگر گذرتان به آزمایشگاههای تست EMC خورده باشد، احتمالا با واژه LISN -لیزن- برخورد داشتهاید. LISN مخفف Line Impedance Stabilization Network است. دستگاهی که برای تست conducted emissions از مجموعه تستهای EMC، مورد استفاده قرار میگیره. حالا قراره تو این پست ببینیم LISN چی هست و کاربردش چیه؟
همانطور که در تصویر بالا مشاهده میکنید، EUT یا همان دستگاه تحت تست ما برق خود را از LISN میگیرد. اسپکتروم آنالایزر هم به پورت تعبیه شده بر روی LISN متصل میشود تا نویزی که دستگاه در فرکانسهای 150 KHz تا 1 GHz تولید میکند را اندازهگیری کند.
اما چرا وجود چنین دستگاهی در تست conducted emissions لازم است؟
فرض کنید دستگاه ما برای روشن شدن، لازم دارد از طریق یک کابل برق به پریز برق 220 ولت متصل شود. ما در تست conducted emissions به دنبال اندازهگیری نویزی هستیم که دستگاه ما در فرکانسهای 150 KHz تا 1 GHz -بسته به استاندارد- روی کابل برق میاندازد. هدف از این اندازهگیری هم این است که نویز تولید شده از حد مدنظر استاندار بیشتر نباشد.
امپدانس دیده شده از پریز برق، بسته به سیم کشی برق ساختمان، از پریز تا پریزی دیگر میتواند متفاوت باشد. پارامتری که بر انتشار نویز مدنظر ما تاثیر گذار است و ما دوست نداریم در آزمایشگاههای متفاوت با مقدار متفاوتی از آن روبرو شویم. چراکه لازم داریم اندازه گیری ما تکرار پذیر باشد.
خب حالا برای حلش چیکار کنیم؟
بله، استفاده از LISN. وسیلهای که برای دستگاه ما برق 220 ولت با امپدانس تقریبا ثابت 50 اهم -در بازهی 150KHz تا 1 GHz- فراهم میکند. البته توجه داشته باشید که بعضی از LISNها برای تامین ولتاژ DC ساخته شدهاند و اگر دستگاه ما نیاز به تغذیه DC دارد باید از این نوع برای اندازهگیری استفاده شود.
اما این تنها فایدهی LISN نیست. فایدهی دیگر LISN این هست که مثل یک فیلتر، نویز ورودی از پریز برق را فیلتر میکند. در نتیجه ما تا حد خوبی مطمئن هستیم که نویز اندازهگیری شده، نویز خود دستگاه تحت تست است، نه نویز خود خط برق.